Plattvärmeväxlare

Plattvärmeväxlare - Teknik

  • Anslutningar från 30 mm till 300 mm för flöden upp till 2000 m3/timme
  • Typ av anslutningar:  pinbult, gängade (för små apparater) eller flänsade
  • TIllgängliga plattmaterial:  rostfritt 304 eller 316, Titan, Nickel, Hastelloy, 254 SMO
  • Tillgängliga packningsmaterial: NBR, EPDM; Fluoroelastomerer för syror och höga temperaturer 
  • Designtryck upp till 16 bar övertryck
  • Designtemperaturer:  -50 oC till 220 oC beroende på packningstyp

Arbetsprincip

En plattvärmeväxlare använder metallplattor för att överföra värme mellan två vätskor.  Mellan två plattor är det hundratals kontaktpunkter som fungerar som små "bafflar" som bryter upp flödet och ökar turbulensen och skjuvspänningen vid plattväggen.  Detta är en viktig fördel jämfört med tubvärmeväxlare, eftersom tjockleken av den laminära filmen reduceras vilket drastiskt förbättrar värmeöverföringen.  En annan fördel är att plattvärmeväxlaren kan användas i ett fullt motströmsflöde som maximerar den logaritmiska medeltemperaturdifferensen eller drivkraften, som också förbättrar temperaturändringen.  Plattvärmeväxlare är inte lika vanligt som tubvärmeväxlare, vilket beror på det faktum att de använder packningar mellan plattorna som förhindrar att vätskan läcker ut.  Noggrann analys av medier och rätt val av packningsmaterial möjliggör dock användandet av plattvärmeväxlare för ett brett spektrum av applikationer.

Tekniska egenskaper för plattvärmeväxlare

1. Plattvärmeväxlare:  stativkonfiguration och montering - stativet utgörs av en stödpelare och en fixerad tryckplatta som kopplas ihop med en bäraxel för värmeväxlingsplattorna samt en styraxel som hjälper till att rätta in plattorna.  En rörlig tryckplatta används för att fixera värmeöverföringsplattorna, och de båda tryckplattorna spänns ihop med dragbultar som motverkar trycket inuti värmeväxlaren.

 

2. Plattjusteringssystem för högkvalitativ placering av plattorna hjälper underhållspersonal att sätta ihop plattvärmeväxlaren efter underhåll.

3. Dragbultar försedda med kullager för lättare montering och demontering av plattvärmeväxlaren.

 

4. Rostfria stålfoder är standard, men andra material kan fås på begäran.  Anslutningarna är antingen gängade för små apparater eller försedda med pinbultar/flänsade för större plattvärmeväxlare.